Uratarinat

Oma aktiivisuus on tuonut Rikulle aina töitä

Raahelaisen Riku Nousiaisen, 26, ei ole valmistumisensa jälkeen tarvinnut juurikaan olla töitä vailla. Hän suoritti vuonna 2012 Raahen ammattiopistossa talotekniikan perustutkinnon, ja on armeija-aikaa lukuun ottamatta ollut sen jälkeen lähes yhtäjaksoisesti työelämässä.

– Armeijan jälkeen olin hetken ilmastointialan töissä ja jatkoin niistä remonttihommiin. Tein niitä nelisen vuotta. Kesäisin työskentelin rappaushommissa.

Haaveissa kouluttautuminen

Lokakuussa 2019 Riku huomasi joutuneensa itselleen harvinaiseen tilanteeseen, eli töitä ei enää ollutkaan. Hän veti hetken happea ja yritti myös hakeutua työvoimakoulutukseen.

– Jo armeijan jälkeen aloin pohtia, että voisihan sitä tehdä muutakin kuin LVI-alan töitä, johon olen saanut peruskoulutuksen. Rappaajan töistä olen aina pitänyt erityisesti, mutta tarvitsisin niihin lisäkoulutusta. Se helpottaisi töihin pääsyä alalle. Kun ei ole alan tutkintoa, työnantajia pitää aina vakuutella erikseen, että työkokemusta alalta kyllä löytyy, vaikka koulutusta ei olekaan. Koulutuksen saaminen vaikuttaisi myönteisesti myös palkkaan, ja koulun kautta saisin tietää myös enemmän alalla toimivia yrityksiä, Riku pohtii.

Riku haki TE-palvelujen kautta alan työvoimakoulutukseen, mutta hänen harmikseen ovet uudelle uralle eivät tällä kertaa auenneet.

Yhdellä puhelinsoitolla töihin

Pahimman harmituksen laannuttua mies tarttui puhelimeen ja soitti ensimmäisenä vastaan tulleeseen putkialan yritykseen.

– He palkkasivat minut välittömästi. Välillä ihmettelenkin, miten töiden saanti voi joidenkin mielestä olla hankalaa. Itse olen saanut paikan joka kerta, kun olen töihin hakenut, Riku naurahtaa.

Parhaillaan Riku työskentelee LVI-asentajana oululaisessa LVI-Xpert Oy:ssä.

– Täytyy tunnustaa, etten ehkä ole nyt kutsumustyössäni. Aion kuitenkin jatkaa täällä koeajan loppuun, ja katsoa millaiseksi esimerkiksi palkka muodostuu. Sen jälkeen teen päätöksiä, jäänkö LVI-alalle vai kehittelenkö jotain muuta. Tiedä, vaikka innostuisin LVI-alasta uudelleen! Riku miettii.

Varovainen kiinnostus yrittäjyyteen

Tulevaisuudessa Rikua saattaisi kiinnostaa myös yrittäminen – mutta täysin uudella alalla.

– Pieni haave on perustaa jonain päivänä oma moottoripyöräasennuksia tekevä firma. Se on tällä hetkellä vain harrastus, mutta harrastuksen muuttaminen työksi on käynyt mielessä. Saapa nähdä, yrittäminen Suomessa vaikuttaa hankalalta, hän miettii.

Apua työnhakuun?

Näin onnistuin
työnhaussa

Mitä, missä, milloin?