Uratarinat

Roosa pääsi tarmokkuudella töihin

22-vuotias Roosa Anttila on innoissaan uudesta työpaikastaan.

– Vakituinen työsuhde, työaika arkisin yhdeksästä neljään ja vapaat viikonloput, mukavat työkaverit ja hyvä ilmapiiri, hän kuvailee myyntipestiään Ruokaboksi Oy:ssä.

Merkonomiksi alkuvuonna 2019 valmistunut Anttila päätti hakea töitä laaja-alaisesti ja avoimin mielin.

– Selasin paikkoja Duunitorista ja hain kaikenlaista asiakaspalvelu- ja myyntityötä, hän kertoo.

Ruokaboksi Oy on kasvava yritys, johon palkattiin kerralla viisi uutta työntekijää. Työnkuvaan kuuluu verkosta tilattavien ruoka- ja reseptipakettien myynti puhelimitse.

– Myyntityö on monipuolista ja mielenkiintoista asiakaspalvelutyötä. Samalla pääsee markkinoimaan yritystä ja arkea helpottavaa palvelua uusille asiakkaille, Anttila iloitsee.

TE-palveluiden ammattitaito tukena

Roosa Anttila on hyödyntänyt TE-toimiston tarjoamia palveluita useaan otteeseen. Lukion jälkeen oli välivuoden paikka. Roosa ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi ja pääsi työkokeilun kautta tutustumaan kiinteistönvälitystoimiston ja kirjakaupan arkeen. Molemmissa paikoissa vierähti puoli vuotta.

– Suosittelen työkokeilua muillekin. Vaikka siitä ei saa palkkaa, niin saa päivärahaa eikä tarvitse jäädä ihan tyhjän päälle.

Arvokkaiden kokemusten lisäksi työkokeilu voi avata yllättäviä tulevaisuudennäkymiä.

– Ajattelin, ettei kiinteistönvälitysfirma ole minun juttuni, mutta kiinnostuin työkokeilun myötä alasta todella paljon, Roosa kertoo.

Merkonomiopintojen aikana TE-toimistolta ei tullut työtarjouksia, mutta heti valmistumisen jälkeen Roosan tietoja päivitettiin ja työnhaku aktivoitiin.

– TE-toimistoon kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä. He ovat ammattilaisia, jotka osaavat hommansa ja auttavat parhaansa mukaan. Ei kannata yrittää selvitä yksin, Roosa korostaa.

Rohkeutta, sinnikkyyttä – ja ripaus onnea

Anttila kannustaa vastavalmistuneita ahkeraan työnhakuun. Hän vinkkaa myös laajentamaan työnhakualuetta, mikäli vain mahdollista. TE-toimistosta voi saada liikkuvuusavustusta.

– Nuoren on vaikea saada töitä, joten pitää vain olla älyttömän sinnikäs. Työnhakukanavat ovat nykyään onneksi helppoja. Ei kannata takertua työpaikkailmoitusten toiveisiin liian tarkasti, vaan pitää vain hakea, Roosa tsemppaa.

Itsensä kehuminen saattaa tuntua aluksi hankalalta, mutta siitäkin tunteesta pääsee yli. Roosa teki paljon hakemuksia ja rutiinin myötä huomasi rohkeuden kasvavan.

– Toisaalta oli myös rankkaa, kun kaikista työpaikoista ei vastattu ollenkaan, Roosa toteaa.

Uusi työpaikka voi olla lähempänä kuin uskookaan. Lähetettyään hakemuksen Ruokaboksiin Roosan puhelin soi lähes välittömästi. Hänet pyydettiin työhaastatteluun.

Apua työnhakuun?

Näin onnistuin
työnhaussa

Mitä, missä, milloin?