Uratarinat

Tiina tarttuu mahdollisuuksiin

Tiina, 29-vuotias filosofian maisteri Raahesta, ei ole kauaa viihtynyt työttömänä.

– Laitoin työhakemuksen sähköpostilla tiistaina, kävin haastattelussa torstaina ja maanantaina hyväksyin työtarjouksen, hän kertoo uudesta palkkatuetusta työpaikastaan Oy Rova-Rest Ab:n omistaman Budget Hotel Raahen vastaanottovirkailijana.

Tiina muutti Raaheen vuosi sitten paikallislehden toimittajan työn ja rakkauden perässä.

– Media-alan murros vaikeuttaa työnsaantia unelma-alaltani, hän kertoo.

Tiina opiskeli organisaatioiden viestintää Vaasan yliopistossa, mutta teki opintojen ohella hotelli- ja ravintola-alan keikkahommia.

– Opin rakastamaan alaa. Asiakaspalvelu tuntui omalta jutulta, ja kun lehtien vakityöpaikat ovat tosiaan kiven alla, niin tämä on vähintään yhtä luonteva uravalinta.

Tiinan elämän ensimmäinen pidempi työttömyyspätkä tuli vastaan viime keväänä. Opiskelukaupungissa Vaasassa riitti hotelleja, ravintoloita ja töitä, mutta Raahen pienuus yllätti. Tiina ei halunnut jäädä varsinaisesti työttömäksi, joten hän hakeutui opiskelemaan merkonomin tutkintoa Raahen Porvari- ja Kauppakouluun.

Palkkatuen hakeminen yllätti helppoudellaan

Työtä hakiessaan Tiina käytti paljon te-palvelut.fi- ja duunitori.fi-nettisivuja. Hänen avomiehensä huomasi TE-palveluiden nettisivuilta vastaanottovirkailijan työpaikan, jonka ilmoitus oli voimassa vain muutaman päivän.

– Onneksi hän huomasi sen, sillä olin jo lähettänyt hakemuksia ja sopinut yhden haastattelun, joten olisin varmaan toiveikkaana odotellut niiden vastauksia ennen uusien paikkojen selailua, Tiina toteaa.

TE-palveluista oli Tiinalle apua, vaikka hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt niitä. Hän oli aina hakenut töitä itsenäisesti, eikä ollut ilmoittautunut virallisesti työttömäksi työnhakijaksi. Hän ei myöskään ollut koskaan hakenut työttömyystukea.

– Työhaastattelun yhteydessä työnantaja kysyi, onko kohdallani mahdollisuus palkkatukeen. Ajatus oli vieras, mutta työnantajan kysymys herätti. Koska aidosti halusin paikan, päätin kääntää kaikki kivet sen saadakseni. Homma yllätti helppoudellaan, Tiina kertoo.

TE-palveluiden nettisivut ilahduttivat. Luettavaa ja sisäistettävää oli paljon. Tiina kysyi myös heti palkkatukiasiasta, sillä työnantaja oli päättämässä paikasta nopealla aikataululla.

– Palkkatukiasiaan tartuttiin heti, puhelu taisi tulla jo seuraavana päivänä.

Tiina kertoo, että TE-toimisto piti hänet hyvin ajan tasalla hakemuksen etenemisestä ja häneltä odotettavista toimenpiteistä.

– TE-toimiston työntekijä painotti myös oikeuttani työttömyystukeen. Vaikka palkkatuki ja työpaikka olivat jo varmistuneet, hän muistutti hakemaan tukea välipäiviltä. Tunsin, että virkailija oikeasti välitti pärjäämisestäni.

Haasteiden edessä ei saa lannistua

Tiinalle työhaussa haastavinta oli epätoivon ja turhautumisen kanssa selviäminen, kun hakemusten ja ansioluetteloiden hiominen ei tuntunut riittävän.

– Hakijoita on paljon, eikä hakemuksista saanut palautetta.

Hänellä on kuitenkin selvä vinkki muille samojen asioiden kanssa painiville työnhakijoille.

– Älä luovuta. Vaikka pakkeja tulisi satoja, tarvitset vain yhden onnistumisen, Tiina neuvoo.

Hän kannustaa hiomaan ansioluetteloa, sillä se osoittautui varsinaista hakemusta tärkeämmäksi.

– Apua on varmasti saatavilla. Kaikkea työkokemusta ei tarvitse aina kertoa, vaan ansioluetteloon kannattaa kirjata ne oleellisimmat. Myös TE-palveluista saa apua.

Aivan kokonaan ei Tiina ole luopunut alkuperäisestä unelma-alastaan: hän työskentelee freelance-toimittajana uuden työnsä ohessa.

Apua työnhakuun?

Näin onnistuin
työnhaussa

Mitä, missä, milloin?